Arhiv tekstova Arhiv tekstova

oordinator nacionalnih vijeća László Jósza Nacionalna vije}a legitimna do izbora novih

Premda su izabrana na razdoblje od četiri godine, vijećima nacionalnih manjina u Srbiji mandat istječe tek kada budu izabrana nova, kaže predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća László Jósza pozivajući se na tumačenje Službe za ljudska i manjinska prava. Sukladno tomu, njihove su odluke zakonite i pravno utemeljene.
»Po stanovištu republičkog Savjeta za nacionalne manjine mandat traje do izbora novog nacionalnog vijeća, iako to nije posebno regulirano posebnim zakonom. Naime, ne može život stati. Mi, među ostalim, vršimo i neka osnivačka prava i tu ne može biti stanke. Tu ne može biti pauziranja u funkcioniranju«, kazao je László Jósza za program na hrvatskom jeziku Radio Subotice. 
Pitanje isteka četverogodišnjeg mandata članova nacionalnih vijeća pokrenuto je još koncem 2006. godine, ali zbog političkih prilika to je područje ostalo zakonski neregulirano. László Jósza je istaknuo kako je država riješila ovaj problem. 
»Postoji službeno priopćenje republičkog Savjeta za nacionalne manjine prema kojemu mandat sadašnjih traje do izbora novog vijeća. Ovaj je problem kod nas iskrsnuo još koncem 2006. kada nam je istjecao mandat. Međutim prije nego što se to dogodilo Petar Lađević je kao tajnik Savjeta za nacionalne manjine izdao to priopćenje i mi sada funkcioniramo na taj način«. 
Spomenuto stajalište republičkog Savjeta za nacionalne manjine, kako doznajemo, upućeno je i Hrvatskom nacionalnom vijeću i njegovo je prispijeće evidentirano. No, toga dokumenta u arhivi HNV-a nema! 
Pitanje legitimnosti i zakonitosti rada i odluka nacionalnih vijeća u hrvatskoj zajednici otvoreno je prošloga tjedna istupom direktora u ostavci NIU »Hrvatska riječ« Zvonimira Perušića, koji je izjavio da je odluka Hrvatskog nacionalnog vijeća o smjeni starog i imenovanju novog Upravnog odbora te medijske kuće nezakonita. Po njemu, HNV nije mogao donijeti takvu odluku, jer je sadašnjim vijećnicima istekao mandat. 
Inače, uz Hrvatsko i Mađarsko nacionalno vijeće stajališta republičkog Savjeta za nacionalne manjine o legitimnosti njihova rada pridržava se i slovačka nacionalna manjina. 
Josip Stantić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika